Amb aquest primer experiment hem pogut comprovar que no només existeix allò visible, sinó també allò que a simple vista no podem veure. Concretament, hem apagat les espelmes amb un gas totalment invisible: el gas resultant de la reacció química entre el vinagre i el bicarbonat. Hem pogut veure que la densitat ha jugat un paper molt important. El diòxid de carboni que s’ha produït en barrejar el vinagre i el bicarbonat té més densitat que l'oxigen. Per això baixa, desplaça a l’oxigen i apaga l’espelma. Ens ha encantat l’experiment!!
Amb aquest repte hem pogut comprovar que un circuit elèctric ha de ser tancat perquè hi circuli el corrent elèctric i s'encengui la bombeta. El circuit ha de constar d'un generador de corrent elèctric (pila), un material conductor per on circuli el corrent (cables) i un receptor (bombeta). També hi podem posar un interruptor. Ens ha agradat experimentar amb la força electromagnètica que no podem veure, i hem notat el seu efecte sobre alguns materials que se senten atrets o repel·lits entre ells. Hem entès com funcionen les brúixoles, que en realitat són com un imant amb dos pols i cadascun se sent atret per un dels dos pols de l'imant intern que té la Terra, per això sempre assenyalen el nord. El que més ens ha sorprès és veure com sense que hi hagi cap mena de contacte, només apropant un imant a una brúixola, aconseguim crear un camp magnètic més fort que el de la Terra i fem que la brúixola es torni boja i deixi d'assenyalar el nord. No ens pensàvem pas que això fos possible i menys encara que també ho poguéssim fer amb una bobina per on circuli corrent elèctric fent que es comporti de la mateixa manera que un imant.
Amb aquesta pràctica hem après a diferenciar entre llum infraroja i llum ultraviolada. De la llum infraroja hem après que no es pot veure a simple vista, només a través d'una pantalla. Hem fet la prova a l'escola i a casa, i cadascú ha gravat un petit video perquè en quedi constància. I de la llum ultraviolada hem après que prové del sol i que és la que fa que la nostra pell s'enfosqueixi si ens hi exposem. Ho hem comprovat amb les petites peces que ens vau enviar. Algunes les hem posat al sol sense protecció, altres amb protecció 30 i les altres amb protecció 50. La diferència d'intensitat en el canvi de color depenent de si duien o no protecció solar es notava des del principi!!
Fa molts anys que participem en la missió Alba i seguirem fent-ho, ja que sempre ens proposeu activitats molt interessants. Hem après un munt de coses. La part que més ens ha agradat és la de poder contactar amb científics del Sincrotró. Compteu amb nosaltres per l'any vinent!!